RBSE Solutions for Class 5 Maths Chapter 15 Capacity Ex 15.1 is part of RBSE Solutions for Class 5 Maths. Here we have given Rajasthan Board RBSE Class 5 Maths Chapter 15 Capacity Exercise 15.1.

Board |
RBSE |

Textbook |
SIERT, Rajasthan |

Class |
Class 5 |

Subject |
Maths |

Chapter |
Chapter 15 |

Chapter Name |
Capacity |

Exercise |
Ex 15.1 |

Number of Questions |
6 |

Category |
RBSE Solutions |

## Rajasthan Board RBSE Class 5 Maths Chapter 15 Capacity Ex 15.1

Question 1.

Radha pours out 3 water containers of 500 ml., 200 ml. and 100 ml. respectively into a thermos. Now the thermos is e×actly half filled. Find the capacity of thermos.

Solution.

Total amount of water pours by(RBSESolutions.com)Radha in thermos

= 500 ml. + 200 ml. + 100 ml.

= 800 ml.

Thermos is half filled on pouring 800 ml. water in it then water used to fill thermos completely

= 800 ml. + 800 ml.

= 1600 ml.

Therefore capacity of thermos is 1600 ml.

Question 2.

Capacity of a small can of(RBSESolutions.com)kerosene is 3 litre. How much amount of kerosene, will be required to fill 8 such cans.

Solution.

Capacity of a small can of kerosene = 3 litre

∴ A mont of kerosene required to fill 8 such cans = 8 × 3 = 24 litre

Therefore, Amount of kerosene filled in 8 cans is 24 litre.

Question 3.

How many packets of milk having capacity of 250 ml. can be packed from 10 litre amount of milk.

Solution.

10 litre milk = 10 × 1000 ml.

= 10000 ml.

Therefore, 40 packets of 250 litre of milk can be packed in 10 litre of milk.

Question 4.

10 cans of 5 litre, 20 cans of 3 litre, 15 cans of 2 litre can be filled(RBSESolutions.com)from oil drum of 200 litre. How many cans of 1 litre can be filled from remaining amount of oil.

Solution.

Amount of oil in drum = 200 litre

Total amount of oil filled in 10 cans of 5 litre = 50 litre

Total amount of oil filled in 20 cans of 3 litre = 60 litre

Total amount of oil filled in 15 cans of 2 litre = 30 litre

Therefore, total amount of oil filled = 50 litre + 60 litre + 30 litre = 140 litre

Remaining oil = 200 litre – 140 litre = 60 litre

Remaining oil can be filled in cans of 1 litre

Therefore, number of cans filled in 60 litre oil = 60

Question 5.

**Fill in the blanks**

(i) 3 containers of capacity …………. ml. can be fully filled from [latex]1 \frac { 1 }{ 2 }[/latex]

litre of quantity.

(ii) 1 litre of container can be(RBSESolutions.com)filled by using 500 ml. of container …………. times.

(iii) The price of 2 litre 250 ml. milk is …………. rupees at the rate of 40 rupees per litre.

(iv) How many millilitre are there in 1 litre.

Solution.

(i) 500

(ii) 2

(iii) 90

(iv) 1000 ml.

Question 6.

A water tank is filled by a tap from above while it is emptied by another tap at the bottom. If the above tap fills with the speed of 25 litre per hour and the bottom tap(RBSESolutions.com)drains it with the speed of 10 litre per hour. After 4 hours what will be the amount of water left in the tank (imagine initially the tank was empty).

Solution.

Above tap fills in 1 hour = 25 litre water

∴ Above tap fills in 4 hour = 25 × 4 litre = 100 litre water

Again, bottom tap(RBSESolutions.com)drains in 1 hour = 10 litre water

∴ bottom tap drains in 4 hour = 10 × 4 litre = 40 litre water

∴ Amount of water in tank after 4 hour = 100 litre – 40 litre

= 60 litre

Therefore, there is 60 litre water in a tank after 4 hour.

We hope the RBSE Solutions for Class 5 Maths Chapter 15 Capacity Ex 15.1 will help you. If you have any query regarding Rajasthan Board RBSE Class 5 Maths Chapter 15 Capacity Exercise 15.1, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

## Leave a Reply