RBSE Solutions for Class 5 Maths Chapter 9 Data Additional Questions is part of RBSE Solutions for Class 5 Maths. Here we have given Rajasthan Board RBSE Class 5 Maths Chapter 9 Data Additional Questions.

Board |
RBSE |

Textbook |
SIERT, Rajasthan |

Class |
Class 5 |

Subject |
Maths |

Chapter |
Chapter 9 |

Chapter Name |
Data |

Exercise |
Additional Questions |

Number of Questions |
21 |

Category |
RBSE Solutions |

## Rajasthan Board RBSE Class 5 Maths Chapter 9 Data Additional Questions

**Multiple Choice Questions**

Question 1.

Tally marks for number 12 is

Question 2.

The width of each bar in a bar chart is-

(a) Equal

(b) Unequal

(c) Different-Different

(d) None of the above

Question 3.

Tally marks for number 8 is-

Question 4.

If = 10 house then house will represent-

(a) 32 House

(b) 30 House

(c) 302 House

(d) 1011 House

Question 5.

Bar graph is drawn on-

(a) On paper of kite

(b) On Grid paper

(c) On News paper

(d) On cloth

Answers

1. (c)

2. (a)

3. (c)

4. (b)

5. (b)

**Fill in the blanks in the following**

1. Counting of datas can be made easy by putting them in ……………………

2. To count data, use …………………… in the table.

3. Datas can also be(RBSESolutions.com)represented by ……………………

4. …………………… can also be represented by bar graph.

5. A data is a …………………… of numbers gathered to give some informations.

Answers:

1. Tabular form

2. Tally-mark

3. Pictograph

4. Datas

5. collection.

**Very Short Answer Type Questions**

Question 1.

Which is called data ?

Solution.

**Data-** A data is a collection of numbers gathered to give some informations.

Question 2.

The choice of 30 students of class V are as follows-

Ladoo, Barfi, Ladoo, Jalebi, Ladoo, Rasgulla, Jalebi, Ladoo, Barfi, Rasgulla, Ladoo, Jalebi, Jalebi, Rasgulla, Ladoo, Rasgulla, Jalebi, Ladoo, Rasgulla, Ladoo, Ladoo, Barfi, Rasgulla, Rasgulla, Jalebi, Rasgulls, Ladoo, Rasgulla, Jalebi, Ladoo.

(i) Arrange the names of sweets in a table using tally marks.

(ii) Which sweet is(RBSESolutions.com)preferred by most of the students ?

Solution:

(i) Required table is following-

(ii) Ladoo is most preferred by the students.

Question 3.

The appointment in various department of a bank in the year 2005 is shown by attached bar chart. Study the bar chart and find out-

(i) Department of(RBSESolutions.com)maximum appointments.

(ii) Total appointments in a bank.

Solution:

(i) Department of maxium appointments is car loan department.

(ii) Total appointments in a bank =

= 20 + 40 + 30 + 10 + 20

= 120 Employees

Question 4.

Reena takes a die and she write down the number obtained by throwing it 40 times. She throw the die/40 times and number obtained in each throw is written as follows-

1 3 5 6 6 3 5 4 1 6 2 5 3 4 6 1 5 5 6 1

1 2 2 3 5 2 4 5 5 6 5 1 6 2 3 5 2 4 1 5

Arrange the data in a table using tally marks and findout-

(i) Number comes on minimum number of times.

(ii) Number on(RBSESolutions.com)maximum number of times.

(iii) Number comes on equal number of times.

Solution.

Table using tally marks is as follows-

(i) Number 4 repeated minimum number of times.

(ii) Number 5 comes(RBSESolutions.com)maximum number of times.

(iii) Number 1 and 6 comes equal number of times.

**Short Answer and Essay Type Questions**

Question 1.

The number of Poppadam (Papad) made within a week by a group in a Gram Udhyog department is shown below as a pictograph. A packet of 10 Poppadam (Papad) is shown by and 1 loose Poppadam (Papad) is shown by |.

Observe the table and find out-

(i) On which day production of Poppadam was maximum and how much ?

(ii) Which day has more production of Poppadam Wednesday or Friday ? And how much more ?

Solution:

(i) Maximum number of Poppadam was produce on Tuesday and Total number = 90 + 1 = 91

(ii) Number of Poppadum produce(RBSESolutions.com)on Wednesday = 60 + 8 = 68

and number of Poppadam produce on friday = 40 + 2 = 42

Therefore, production of Poppadam on Wednesday is more than Friday and equal to = 68 – 42 = 26

Question 2.

Observe the table and findout-

1. How many mango trees are ?

2. How many(RBSESolutions.com)more mango tree than Neem trees are ?

3. How many total trees are ?

4. How many total number Banyan, Date palm and peepal trees are?

Solution:

(i) 12 Mango trees Ans.

(ii) 12 – 7 = 5 Mango trees are more than Neem trees

(iii) Total number of trees =

= 5 + 10 + 12 + 9 + 3 + 7 = 46 Ans.

(iv) Total number of Banyan, Date palm and peepal trees = 9 + 3 + 10 = 22

Question 3.

In a games period, teacher asked to students that which game like you- Kho- Kho, Kabaddi, Pakadam-Pakadai or Football ? Rohini and Salama count the(RBSESolutions.com)preference and made a table.

**Now Find out –**

(i) Which game is like to play by most of the students ?

(ii) How many total students are ?

Solution:

(i) Most of the students like to play pakadam-pakadai.

(ii) Total number(RBSESolutions.com)of students = 9+10+12 + 9 = 40

Question 4.

Mohit prepared a bar chart of the students absent during a week.

1. On which day maximum number of students are absent ?

2. Which day minimum(RBSESolutions.com)number of students are present Tuesday and Saturday ?

3. On which day all students are present ?

4. What is the difference between number of students absent on Wednesday and Tuesday?

Solution.

(1) The maximum number of students are absent on Friday.

(2) From Tuesday and(RBSESolutions.com)Saturday, the minimum of students are present on Tuesday.

(3) All students are present on Thursday.

(4) Difference between number of students absent on Wednesday and Tuesday = 6 – 5 = 1

Question 5.

In a Jaipur city, the number of challans made by traffic police to vehicles who do not follow trafic rules at a traffic light is

given in the following table-

Prepare a bar chart of the data in graph.

Solution:

Question 6.

In a Kota city, the number of vehicle passing through a circle with in 1 hour is shown in the following table-

Represent the given(RBSESolutions.com)data by bar chart in a graph paper.

Solution:

Question 7.

In a Jaipur city, the number of vehicles facing accident with in a month is given below in the table-

Draw bar chart of the given data in graph paper.

Solution:

Question 8.

The number of vehicles increasing rapidly in a city. The number of vehicles registered in Jaipur city is shown in following table-

Observe the table and answer the following questions-

1. How many cars were registered ?

2. Which vehicle registered least ?

3. What is the(RBSESolutions.com)number of vehicle which registered maximum and name the vehicle?

4. How many vehicles were registered in total?

Solution:

1. 12 cars were registered.

2. Least amount of vehicle registered is bus.

3. Scooter = 23

4. 3 + 12 + 8 + 18 + 23 = 64 Vehicle

Question 9.

Name of some vehicles given below. Arrange the names in a table using tally marks.

Car, Car, Bus, Scooter, Bicycle, Bus, Scooter, Car, Bicycle, Scooter, Scooter, Bus, Bicycle,Car, Scooter, Scooter, Bus, Car, Scooter, Scooter, Car, Bicycle, Bus, Scooter, Car, Scooter, Bicycle, Scooter, Car, Bus.

Solution:

Question 10.

In Jodhpur city, the number of challans based on disobeying traffic rules given below in the table –

Draw bar chart of the given data in graph paper.

Solution:

Question 11.

The following table shows the number of accidents in the month of February of a particular cross road of Jaipur city recorded by traffic police :

Represent the above data in form of bar graph.

Solution:

We hope the RBSE Solutions for Class 5 Maths Chapter 9 Data Additional Questions will help you. If you have any query regarding Rajasthan Board RBSE Class 5 Maths Chapter 9 Data Additional Questions, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

## Leave a Reply