RBSE Solutions for Class 6 Maths Chapter 1 Know the Numbers Ex 1.2 is part of RBSE Solutions for Class 6 Maths. Here we have given Rajasthan Board RBSE Class 6 Maths Chapter 1 Know the Numbers Exercise 1.2.

Board |
RBSE |

Textbook |
SIERT, Rajasthan |

Class |
Class 6 |

Subject |
Maths |

Chapter |
Chapter 1 |

Chapter Name |
Know the Numbers |

Exercise |
Ex 1.2 |

Number of Questions |
11 |

Category |
RBSE Solutions |

## Rajasthan Board RBSE Class 6 Maths Chapter 1 Know the Numbers Ex 1.2

Question 1.

Fill in the (RBSESolutions.com) blanks :

(i) 1 thousand = ……………… tens

(ii) 100 lakhs = ……………… crore

(iii) 1 kg = ……………… grams

(iv) 100 cm = ……………… meter

(v) 1 km = ……………… meter

(vi) 1 litre = ……………… milli litre

Solution.

(i) 100

(ii) 1

(iii) 1000

(iv) 1

(v) 1000

(vi) 1000

Question 2.

The winning candidate got 6,42,312 votes in Loksabha elections. He beat his nearest rival by 65,318 votes. Find out how many votes did the nearest rival get.

Solution.

Vote got by winning candidate = 6,42,312 Difference between votes got by winning candidate and nearest rival = 65,318

Thus, nearest rival got = 6,42,312 – 65,318 = 5,76,994 votes

Question 3.

In the first four days, the Dashehra Mela was visited by 3079, 5768, 9014 and 12306 people (RBSESolutions.com) respectively. Find out how many people in all turned up to visit the Mela in the four days.

Solution.

No. of people on 1st day = 3079

No. of people on 2nd day = 5768

No. of people on 3rd day = 9014

No. of people on 4th day = 12306

Thus, total number of people in four days = 3079 + 5768 + 9014 + 12306 = 30167

Question 4.

A cricketer made 15030 runs in Test Cricket and 18999 runs in One day Cricket. How many runs were made in both types of games ?

Solution.

Rim scored in Test Cricket = 15,030

Run scored in One day Cricket = 18,999

Thus total runs scored = 15,030 + 18,999 = 34,029

Question 5.

Find the difference between (RBSESolutions.com) the biggest and smallest numbers obtained by using all the digits 5, 3, 9, 7, 4 once.

Solution.

Largest number = 97,543 and smallest number = 34,579

Thus, difference between two numbers = 97,543 – 34,579 = 62,964

Question 6.

Members of a self-employment group makes 1,385 Papads daily. How many Papads would they make in August?

Solution.

Papads made in 1 day = 1,385 Number of days in August month = 31

Thus, total papads made in August month = 1,385 × 31 = 42,935

Question 7.

An airplane travels 685 kilometers in an hour. How much distance would it cover in 36 hours?

Solution.

In 1 hour, distance travelled by airplane = 685 km

Thus, in 36 hours distance travelled by airplane. = 685 × 36 km = 24,660 km

Question 8.

A trader paid? 18,57,750 for buying 150 (RBSESolutions.com) television sets. Find out the cost of one television set.

Solution.

Cost of 150 television set = ₹ 18,57,750

Thus, cost of 1 television set = [latex s=1]\frac { 18,57,750 }{ 150 } [/latex] = ₹ 12,385

Question 9.

A student multiplied 5,068 with 36 instead of 63. Find out the difference in both answers.

Solution.

Multiplying 5,068 by 63 5,068 × 63 = 3,19,284

Multiplying 5,068 by 36 5,068 × 36 = 1,82,448

Difference = 3,19,284 – 1,82,448 = 1,36,836

Thus, difference in both the answer is 1,36,836.

Question 10.

75,000 sheets of paper are available for making Practice books. From every (RBSESolutions.com) sheet, 8 pages of Practice book are made. Every Practice book has 200 pages. How many Practice books can be made from the available sheets of paper?

Solution.

Number of sheets = 75,000

Number of pages formed by 1 sheet = 8

∴ Number of pages formed by 75,000 sheets = 75,000 × 8 = 6,00,000

No. of pages each Practice book has = 200

Thus, number of books made = [latex s=1]\frac { 6,00,000 }{ 200 } [/latex] = 3,000

Question 11.

There are 15 litre of milk available (RBSESolutions.com) in a hotel. If 25 ml milk is required for making a cup of tea, how many cups of tea can be made from 15 litre of milk?

Solution.

Available milk = 15 litre

Milk required in 1 cup tea = 25 ml

∵ 1 litre = 1000 ml

∴ 15 litre = 15 × 1000 ml = 15,000 ml

Thus, number of tea cup = [latex s=1]\frac { 15,000 }{ 25 } [/latex] = 600

Thus, using 15 litre milk, 600 cup of tea made.

We hope the RBSE Solutions for Class 6 Maths Chapter 1 Know the Numbers Ex 1.2 will help you. If you have any query regarding Rajasthan Board RBSE Class 6 Maths Chapter 1 Know the Numbers Exercise 1.2, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

## Leave a Reply