RBSE Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Additional Questions is part of RBSE Solutions for Class 7 Maths. Here we have given Rajasthan Board RBSE Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Exercise Additional Questions.

Board |
RBSE |

Textbook |
SIERT, Rajasthan |

Class |
Class 7 |

Subject |
Maths |

Chapter |
Chapter 15 |

Chapter Name |
Comparison of Quantities |

Exercise |
Ex 15.4 |

Number of Questions |
25 |

Category |
RBSE Solutions |

## Rajasthan Board RBSE Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Additional Questions

**Multiple Choice Questions**

Question 1

Value of 5% is :

(A) 0.05

(B) 0.5

(C) 5

(D) 0.005

the percentage difference calculated dividing the absolute values.

Question 2

Value of \(\frac { 1 }{ 2 }\) in (RBSESolutions.com) percentage is :

(A) 80 %

(B) 50 %

(C) 25 %

(D) 15 %

Question 3

Express \(\frac { 4 }{ 5 }\) in ratio is :

(A) 4 : 5

(B) 5 : 4

(C) 1 : 2

(D) 2 : 3

Question 4

\(\frac { 2 }{ 3 }\) is (RBSESolutions.com) equivalent to

(A) 66\(\frac { 2 }{ 3 }\)

(B) 65\(\frac { 2 }{ 3 }\)

(C) 62\(\frac { 2 }{ 3 }\)

(D) 60\(\frac { 2 }{ 3 }\)

Our percentage off calculator helps to calculate percent off by given number.

Question 5

Formula to find out profit percentage is :

Question 6

Formula to (RBSESolutions.com) find out % increase

Question 7

10 % of 50 will be :

(A)10

(B) 50

(C) 40

(D) 5

Question 8

What will be value of 75% in (RBSESolutions.com) decimal fractions?

(A) 73

(B) 7.3

(C) 0.73

(D) 0.073

Question 9

Mohan purchase a pen ₹10 and sold it in ₹12. Then profit will be :

(A) ₹2

(B) ₹3

(C) ₹4

(D) ₹6

Question 10

Suresh purchased a book in ₹120 and (RBSESolutions.com) sold it on 10% loss then its selling price is :

(A) ₹100

(B) ₹110

(C) ₹108

(D) ₹115

Answer:

(1) (A), (2) (B), (3) (A), (4) (A), (5) (B), (6) (A), (7) (D), (8) (C), (9) (A), (10) (C)

You can convert CGPA to percentage with the simple formula of mutiplying CGPA with 9.5.

**Fill in the blanks**

(i) 10% of 100 will be …………..

(ii) Ratio of 2 km to 400 km will be ……………

(iii) Fraction \(\frac { 12 }{ 16 }\) is in percentage (RBSESolutions.com) form will be …………

Answer:

(i) 10,

(ii) 1 : 200,

(iii) 75%

**True/False**

(i) The ratio of ₹5 and 50 paise is 10 : 1.

(ii) 75% of 12 is 12\(\frac { 3 }{ 4 }\)

(iii) 35 % + 65 % = 100 %.

(iv) Fraction \(\frac { 1 }{ 8 }\) is (RBSESolutions.com) equivalent 12.5%.

Answer:

(i) True

(ii) False

(iii) True

(iv) True

**Very Short Answer Type Questions**

Question 1

Collection of 10 chips of various (RBSESolutions.com) colours is as follows :

Fill the table and find out the percentage of every colour chips?

Solution:

The required percentage (RBSESolutions.com) of every colour chips is as follows :

Question 2

Find out following :

(a) 50% of 164

(b) 75% of 12

(c) 12\(\frac { 1 }{ 2 }\)% of 64

Solution:

Question 3

In the class of 25 children 8% children (RBSESolutions.com) like to wet in rain. Find out the number of children who like to wet in rain.

Solution:

Number of children who like to wet in rain = 8% of 25

= \(\frac { 8 }{ 100 }\) x 25 = 2

Question 4

9 is which number’s 25%?

Solution:

Let the number is x

25% of x = 9

⇒ \(\frac { 25 }{ 100 }\) × x = 9 ⇒\(\frac { 1 }{ 4 }\) × x = 9

⇒ x = 9 x 4 = 36

∴ Required number is 36.

Question 5

15 is which (RBSESolutions.com) number’s 75%?

Solution:

Let the number is x

75% of x = 15

⇒ \(\frac { 75 }{ 100 }\) x 1 = 15

\(\frac { 3 }{ 4 }\) x a = 15

⇒ 44 = 15 x \(\frac { 4 }{ 3 }\)

= 5 x 4 = 20

∴ Required number is 20.

**Short Answer Type Questions**

Question 1

In a computer lab 3 computers are required for 6 students. Find out (RBSESolutions.com) how many computers are required for 24 students?

Solution:

In a computer lab,

∵ 6 students required computers = 3

∴1 student required computers = \(\frac { 3 }{ 6 }\)

∴ 24 students required computers = \(\frac { 3 }{ 6 }\) x 24 = 3 x 4 = 12

Question 2

Population of Rajasthan is 570 lac and population (RBSESolutions.com) of Uttar Pradesh is 1660 lac. Area of Rajasthan is 3 Lac square km and area of Uttar Pradesh is 2 lac square km.

(i) In both states how many people are per square km.

(ii) Which state is having less population density?

Solution:

(i) Population of Rajasthan = 570 lac

Area of Rajasthan = 3 lac sq. km

∴ Number of people per square km = \(\frac { 570 }{ 3 }\) = 190

And population (RBSESolutions.com) of Uttar Pradesh = 1660 lac

Area of Uttar Pradesh = 2 lac sq. km

∴ Number of people per square km

= \(\frac { 1660 }{ 2 }\)

= 830

(ii) Because per square km less people are living in Rajasthan. So, Rajasthan is having less population density.

Question 3

Find out

(a) 15% of 250

(b) 1% of an hour

(c) 20% of 2500

(d) 75% of 1kg

Solution:

(a) 15% of 250 = \(\frac { 15 }{ 100 }\) x 250

= 15 x 2.5 = 37.5

(b) 1% of 1 hour = 1% of 60 minutes

= \(\frac { 1 }{ 100 }\) x 60 = \(\frac { 6 }{ 100 }\) minutes

= \(\frac { 6 }{ 10 }\) x 60 second = 36 second

(c) 20% of 2500 = \(\frac { 20 }{ 100 }\) x 2500

= 20 x 25 = 500

(d) 75% of 1 kg = 75% of 1000 gm

= \(\frac { 75 }{ 100 }\) x 1000 = 750 gm = 0.75 kg.

**Long Answer Type Questions**

Question 1

In chalk powder calcium, carbon and oxygen (RBSESolutions.com) ratio are 10 : 3 : 12. Find out the carbon percentage.

Solution:

Calcium : Carbon : Oxygen

10 : 3 : 12

Total of ratio = 10 + 3 + 12 = 25

Parts of carbon in chalk = \(\frac { 3 }{ 25 }\)

∴ Percentage of carbon in chalk = ( \(\frac { 3 }{ 25 }\) x 100)%

= (3 x 40)%

= 12%

Question 2

Amina purchase a book in ₹275 and sold it on 15 percent loss, then (RBSESolutions.com) find out the selling price of the book.

Solution:

C.P. of book = ₹275

Loss = 15%

Question 3

In every condition after 3 years how much amount (RBSESolutions.com) has to be paid if principal = ₹1200, rate = 12% P.A.

Solution:

Principal = ₹1200, Rate = 12%. Time = 3 years

Question 4

Arun purchased a car in ₹3,50,000 and next year its price (RBSESolutions.com) has increased up to ₹3,70,000. Find the percentage increase in the price of car.

Solution:

Original Price = ₹3,50,000

Increased Price = ₹3,70,000

Increment in Price = ₹(3,70,000 – 3,50,000)

= ₹20,000

Question 5

I have purchased a T.V. in ₹10,000 and taking 20% profit it has (RBSESolutions.com) been sold out. How much money I received on selling of this ?

Solution:

C.P. = ₹10,000, Profit = 20%

Question 6

On selling a washing machine in ₹13500, Juhi bears a loss of 20%. What was (RBSESolutions.com) the cost price of washing machine?

Solution:

S.P. = ₹13,500, loss = 20%

∴ C.P. of washing machine = ₹16,875

We hope the RBSE Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Additional Questions will help you. If you have any query regarding Rajasthan Board RBSE Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Additional Questions, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

## Leave a Reply