RBSE Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Ex 15.3 is part of RBSE Solutions for Class 7 Maths. Here we have given Rajasthan Board RBSE Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Exercise 15.3.

Board |
RBSE |

Textbook |
SIERT, Rajasthan |

Class |
Class 7 |

Subject |
Maths |

Chapter |
Chapter 15 |

Chapter Name |
Comparison of Quantities |

Exercise |
Ex 15.3 |

Number of Questions |
5 |

Category |
RBSE Solutions |

## Rajasthan Board RBSE Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Ex 15.3

Question 1

Kishor bought a chair for ₹450 and sold (RBSESolutions.com) it for ₹500. Find Kishor’s gain percentage.

Solution:

Cost price of chair = ₹450

Selling price of chair = ₹500

∴ Profit = S.P – C.P

= 500 – 450 = ₹50

Question 2

Find gain or loss in following transactions of (RBSESolutions.com) buying and selling. Find gain or loss percent in each case.

(i) One bicycle was purchased for ₹3500 and sold for ₹3000.

(ii) One washing machine was purchased for ₹15000 and Sold for ₹15500.

(iii) A toy car was purchased for ₹450 and sold for ₹540.

(iv) Arvind bought a T.V. for ₹12000 and sold it for a profit of 15%. How much money is obtained on selling T.V. ?

Solution:

(i) Cost price of bicycle = ₹3500

Selling price = ₹3000

Loss = C.P – S.P

= 3500 – 3000 = ₹500

(ii) C.P of washing (RBSESolutions.com) machine = ₹15000

Selling price = ₹15,500

Profit = S.P – C.P

= 15500 – 15000 = ₹500

(iii) C.P. of toy car = ₹450

Selling price = ₹540

Profit = S.P – C.P

= ₹540 – ₹450 = ₹90

(iv) Cost of (RBSESolutions.com) price of TV = ₹12000

Profit % = 15%

∴ Profit = 12000 x 15%

Money received = 12000 + 1800 = ₹13800

Question 3

If the population of a town increases to 26500 from 25000 then find (RBSESolutions.com) the percentage growth in population.

Solution:

Population of town = 25000

Increase populatin of town = 26500

Increase in population =26500 – 25000 = 1500

Question 4

A businessman bought 50 kilogram cereal for ₹2000. He spent ₹400 on its cleaning. The (RBSESolutions.com) value of cereal decreased in market due to high supply. He sells it for ₹41 per kg. Find his percentage gain or loss.

Solution:

The cost of 50 kg cereal = ₹2000

Other expense = ₹400

Cost price = 2000 + 400 = ₹2,400

S.P. of 1 kg cereal = ₹41

S.P. of 50 kg cereal

= 50 x 41 = ₹2050

So loss on cereal Loss = C.P. – S.P.

= 2400 – 2050 = ₹350

Question 5

Shravan mechanic bought an old scooter for ₹5500. He spent ₹150 in its (RBSESolutions.com) transportation and ₹550 on it repair. If he wants to earn 15% gain on it, then at what price should he sell the scooter?

Solution:

Shravan bought an scooter in = ₹5500

Other expenses = ₹150 + ₹550 = ₹700 Cost price = 5500 + 700 = ₹6200

Profit = 15%

∴ Profit = 15% of 6200

We hope the RBSE Solutions for Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Ex 15.3 will help you. If you have any query regarding Rajasthan Board RBSE Class 7 Maths Chapter 15 Comparison of Quantities Exercise 15.3, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

## Leave a Reply